ADR 1.3 fejezet szerinti oktatás

Mi az az ADR?

Magyarország 1979. óta tagja az ADR egyezménynek, mely az utóbbi 15 évben teljesen átalakult, a veszélyes áru szállítás egy külön szakma lett, az előírások bonyolódtak és az idő haladtával a hatóságok is felismerve a sokrétű jogi szabályozásokat intenzíven és célirányosan közúti és telephelyi ellenőrzéseket folytatnak.

Mivel veszélyes áruval nagyon sok vállalkozás kapcsolatba kerül, közülük főleg azok a cégek foglalkoznak a veszélyes áru szállítási előírásokkal, akiknek ez a mellék vagy fő profiljuk, esetleg kaptak egy komolyabb büntetést vagy ellenőrzést időközben a hatóságtól.

Kinek szükséges ADR 1.3 fejezet szerinti képzés?

Nos, a hatályos jogszabályok szerint minden olyan vállalkozásnak, aki veszélyes áruval kapcsolatba kerül és így a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos munkakört ellátó személyeknek (csomagolók, raktárosok, rakodók, ügyintézők, stb.) feladatukhoz és felelősségükhöz igazodó képzésben kell részesülniük (ADR 1.3 fejezet szerinti képzés) a veszélyes áruk szállítására vonatkozó előírásokból. A képzést az alkalmazottaknak még a felelősség elvállalása előtt kell megkapniuk. Az olyan munkakör, amelyre a szükséges képzés még nem történt meg, csak képzett személy közvetlen felügyelete mellett látható el.

Ami lényeges az oktatással kapcsolatosan, hogy csak névjegyzékes veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó tarthatja, melyről az előírásoknak megfelelően igazolást állít ki. Az oktatást minden érintett vállalkozásnál legkésőbb 2 évente szükséges tartani tekintve, hogy az ADR, mint nemzetközi intézmény 2 évente változik. 2017-ben az ADR változik, így ebben az évben az oktatás esedékes.

3 érv, hogy miért fontos az oktatás a munkavállalók számára?

  • A munkavállaló személyi felelősség keretében kezeli a veszélyes árukat, így bármilyen esetleges felmerülő probléma esetén teljes mértékben felelősségre vonható.
  • A büntetések megelőzhetőek és elkerülhetőek, melyek mértéke 100.000 Ft-tól a szabálysértés mértékétől függően akár 1,5-2,2 Millió forintig terjedhet.
  • Az oktatás folyamán olyan ismeretekre tesznek szert, mellyel segítik a vállalkozásban alkalmazott illetve érintett munkafolyamatok és dokumentációk átvilágítását és javítását – ezáltal a vállalkozás „Katasztrófavédelem-állóvá” válik.

Ha úgy gondolja, hogy a fenti képzés az Ön számára is szükséges, kérjük keressen Bennünket.